K3

Woman resting with cup of hot drink and book near fireplace

SLIK LAGER DU GOD KAFFE

Lukten av nytraktet kaffe og julebakst. Lys fra flammene i vedovnen. Et ullpledd og en god pute. Stillheten senker seg i huset. Et smil. En god tanke. Mørketiden har også sine lyse øyeblikk.

Kaffe er stemning. Kaffe er sosialt. Kaffe er tradisjon og kultur. Kaffepausen. Livsnødvendig. Puste ut. Klarne blikket. Se andre. Kaffe er så mye mer enn bare kaffe.

Da er det kanskje ikke så rart at kaffe er den mest konsumerte drikken i verden. Og vi nordmenn er er helt i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking. Kun finnene slår oss. De drikker 12 kilo kaffe per innbygger. Nordmenn og islendinger følger hakke i hæl med i overkant av 9 kilo.

Vi kan faktisk slå oss litt på brystet når det gjelder kaffe. Få produserer kaffe av så høy kvalitet som oss, og få har den så fersk. På nettet bugner det over av norske sider om kaffe, tilbehør, måter å lage den på osv. Interessen er upåklagelig.

FERSK NYBRENT KAFFE

Det er viktig at kaffen smaker godt. Og for å lage god kaffe er du avhengig av kaffebønnene, produksjonsmåten og riktig utstyr.

I Økoland kan du kjøpe kaffe fra entusiastene i Stavanger kaffebrenneri. Det er et lite kaffebrenneri som produserer kaffe av håndverksmessig standard. Brenneriet lager fersk nybrent kaffe med bønner fra helt spesielle og nøye utvalgte områder i verden.

Velg økologisk kaffe, da gjør du deg selv og naturen en tjeneste. Økologisk kaffe produseres på en bærekraftig måte, uten bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler, og den har gjerne høyere kvalitet enn annen kaffe.

Her er noen greie råd ved brygging av kaffe:

  1. RIKTIG TEMPERATUR: En god kaffetrakter brygger kaffen ved 94-96 grader. Denne temperaturen gir deg den beste kaffen. Trakter du kaffe ved en annen temperatur, kan kaffen få en bitter eller flat smak. Kontroller gjerne trakteren din med et termometer.
  1. FERSK: Kaffen bør være så fersk som mulig. Med det mener vi tiden som går fra den blir brent til du har den i koppen. Stavanger kaffebrenneri anbefaler at kaffen brukes så raskt som mulig og helst innen 6 uker. En huskeregel er at dess mer finmalt kaffen er, dess kortere blir holdbarheten.
  1. DOSERING: Er du en av dem som bruker like mye kaffe hver gang du lager kaffe. Da tar du ikke hensyn til at smaken av kaffebønnene er avhengig av hvor de er dyrket, hvilken høyde de er dyrket i, hvordan de er behandlet etter høsting, hvor mye de er brent osv. Dette kan gjøre at smaken på kaffen vil variere fra pose til pose. Da bør du også føle deg frem når det gjelder blandingsforholdet, for å få den beste smaken. Generelt anbefales det 60 g kaffe per liter vann. Så har du noe å gå ut fra.
  1. KAFFEFILTERET: Skyll kaffefilteret med varmt vann, helst fra en vannkoker, for å få bort papirsmaken.
  1. VANN: Vannet skal være rent og friskt. Ikke brygg kaffe på gammelt vann.
  1. TID 1: Nymalt espressokaffe bør drikke innen to-tre minutter. Etter dette blir smaken surere og mer bitter fordi aromaen forsvinner og kaffeoljene harskner.
  1. TID 2: Kaffen bør drikkes innen en halv time etter trakting. Kaffe som står på platen bli beisk.
  1. TID 3: Når du har åpent kaffeposen bør du bruke den i løpet av en uke. Deretter reduseres kvaliteten. Lukk posen godt mellom hver gang du bruker den. Hele kaffebønner bør brukes i løpet av 10 dager.
  2. OPPBEVARING: La kaffen være i sin originale pose. Ikke hell den over i en kaffeboks. Sett heller hele posen ned i boksen. Luft og lys forringer kvaliteten.