K2

vedbrenneren

LITT OM KAFFE OG BRENNING

  • Hovedtypen bønner heter Arabica og Robust. Arabica er mest brukt.
  • Smaken på kaffen endrer seg fra art til art, område til område og fra år til år. Store kaffeselskaper legger vekt på at smaken på en type skal være noenlunde lik hele tiden, mens mindre brennerier synes det er kjekt at kunden opplever variasjon i smaken. Å få til en perfekt blanding er en kunst. Blandingen er den enkelte kaffebrenneri’s lille hemmelighet.
  • Brennes kaffen for lite, blir smaken rå og emmen. Brennes den for mye, blir den stram og bitter.

BRUK AV KAFFEKVERN

Kaffekvernen  stilles inn etter ønsket malingsgrad. Malingsgraden er alt etter den bryggemetoden du bruker.

Så lang tid tar de forskjellige bryggemetodene. Jo kortere kontakttid, dess mer finmalt må kaffeen være for å trekke ut aromastoffene.

  • Espressomalt – kontakttid 25-30 sekunder
  • Filterkaffemalt – kontakttid 4-6 minutter
  • Presskannemalt – kontaktid cirka 6 minutter
  • Kokmalt – kontakttid 6-8 minutter

SLIK FÅR DU BEST KAFFE

    1. Besk og bitter kaffe skyldes ofte urenheter i trakteren, espressomaskinen eller serveringskannen. Bruk Clean drop produkter, de setter ikke smak etter skylling. Det anbefales å rense trakteren hver 14. dag, dersom den brukes daglig.
    2. Oppbevar kaffen i originalposen, ikke tøm den over i en kaffeboks – sett heller posen oppi boksen. Lukk en åpnet pose godt – og bruk den i løpet av 4-5 dager. Hele bønner tåler noen dager til.
    3. Bruk 60 gram kaffe per liter vann.
    4. Bruk rent friskt vann.
    5. La kaffen ikke stå i kolben, da blir den bitter. Hell den over på en kanne.
    6. Bruk en kaffemaskin av god kvalitet.

kaffeweb300ESPRESSO

– Hva er espresso?

– Espresso er en intens, sterk og fyldig kaffe, som nytes i mindre porsjoner. Den lages av andre bønner enn vanlig kaffe, brennes mørkere og males finere. Noen blandinger har et høyere innhold av bønnetypen Robusta. Etter tilbereding får espresso et kremet lag (Crema) øverst som skal være 2-4 mm tykt. Høyere innhold av Robustabønner gir et tykkere lag med Cremaen.

– Kan jeg lage espresso på en vanlig kaffemaskin?

– Nei. Espresso blir til gjennom trykk (25 sek.) og du må ha en espressomaskin. Smaken varierer. Noen smaker svært syrlig, andre mer bittersøtt, mens andre smaker brent og bitter. Det er svært viktig at espressokaffen oppbevares tett.

HVORFOR VELGE KAFFE FRA STAVANGER KAFFEBRENNERI?

  • Det er et lite brenneri som lager kaffe av håndverksmessig kvalitet.
  • Brenneriet har landets største utvalg i økologisk kaffe.
  • Brenneriet legger vekt på rettferdig handel. Arbeiderne på kaffeplantasjene skal få en betaling de godt kan leve av og tryggere arbeidsvilkår.
  • De legger stor vekt på at kaffen skal være så fersk som mulig. Derfor produseres det kun små kvanta om gangen og pakkingen skjer med en gang bønnene er luftavkjølt.
  • De velger nøye ut hvor de importerer bønnene fra. Naturlig gjødsling og ikke bruk av insektmidler gjør at en tar vare på jorda.
  • Foredlingen skjer gjennom langsom brenning, såkalt Slow Roast, på små brennere for å best mulig få fram smak og aroma.
  • Brenneriet er sertifisert Carbon Neutral.

Alt i alt, velg kaffe fra Stavanger kaffebrenneri fordi den er fersk, er unik på smak og den gir deg variasjonsmuligheter. Og så blir den bærekraftig produsert.

Les mer om kaffe: