Marisol: smaksrikt håndhøstet salt fra Portugal

 

Atlanterhavet skyller inn langs kysten av Portugal. Sammen med sol og varme gir det næring til en eldgammel tradisjon: produksjon av havsalt.

 

Vi befinner oss på Algavekysten i Portugal. I disse dager mest kjent for sine endeløse hvite sandstrender som turistene strømmer til hver sommer.

Her, ikke langt fra turistmagnetene, holdes en eldgammel tradisjon i livet. Bak noen lave barriereøyer finner vi et nettverk av krystalliseringsdammer som sjøvann fra Atlanterhavet blir ført inn i. Solen og varmen arbeider med vannet slik at saltet blir utskilt. Så blir det høstet for hånd med enkle redskaper.

I produksjonslokalene fjernes urenheter for hånd. Deretter blir saltet fylt i store sekker og mindre forbrukerpakninger. Det skjer ingen raffinering underveis, kun oppmaling i fine eller grove korn. Dermed beholder saltet sine mineraler og sin rike og behagelige smak, i motsetning til raffinert salt som brenner på tungen.

Gourmet-saltet høstes først

Mange entusiastiske kokker har nå lagt sin elsk på Marisol sitt gourmet-salt som kalles Flor de Sal. Dette saltet er det første som blir høstet.

Saltarbeiderne bruker sommerfugl-formede redskaper som de fører på overflaten og samler de første saltkrystallene som ligger i overflaten. Dyktige håndverkere vet av erfaring når de skummer av de aller beste flakene.

Nils Henkel er en kjent tysk kokk som har jobbet ved en restaurant med to Michelin-stjerner. Han uttaler følgende:

“Marisol sitt Flor de Sal legger til rette for mange av våre kreasjoner. Jeg elsker hvor lett disse saltflakene smelter mellom fingrene når jeg jobber.”

Uraffinert salt

Tradisjonelt havsalt er et virkelig naturlig havsalt, samlet fra bunnen av saltdammer. Etter høstingen blir ikke krystallene utsatt for noen kunstige prosesser:

  • Algarves varme, tørre somre garanterer naturlig fordampning ved sol og vind – det er ikke nødvendig å varme opp saltlederen kunstig.
  • Tyngdekraft bærer saltlake fra fordampningsdammer til små krystallisasjonspanner – det er ikke nødvendig å pumpe saltlake mekanisk.
  • Tradisjonelt havsalt ‘Sal Tradicional’ er skikkelig høstet – det er ikke nødvendig å vaske krystaller etter høsting.
  • Saltet tørker i Algarve solskinn – ikke behov for kunstig tørking.

Det er unødvendig å si at Marisol® Sal Tradicional er fri for tilsetningsstoffer.

Bærekraftig produksjon

Grunnen til at Marisol høster sitt tradisjonelle havsalt på denne måten er ikke bare nostalgisk. Tradisjonelle metoder for å samle salt skaper et meget lite økologisk fotavtrykk.

Marisols virksomhet drives i samarbeid med lokale saltpanprodusenter, og sammen bidrar de til å ta vare på saltpanner, naturlige elvemasser og Atlanterhavskysten i Ria Formosa og Castro Marim naturreservater.

I tillegg skaper denne økonomiske aktiviteten alternative arbeidsplasser i en region som vanligvis domineres av turisme.