Stavanger kaffebrenneri:

Stavanger kaffebrenneri1

Landets rikeste utvalg av økologisk kaffe

Duften av nybrente kaffebønner siver ut fra den gamle møllehallen. Her produserer Sigurd Gramstad i Stavanger Kaffebrenneri landets rikeste utvalg i økologisk kaffe.

Det har nå gått 16 år siden sosialantropolog Gramstad og en venn starte i det små med å brenne kaffe i en kjeller på Eiganes i Stavanger.

– I forbindelse med hovedfagsoppgaven i sosialantropologi tilbrakte jeg to år i Chiapas i Mexico. Her levde jeg blant Mayaindianere som blant annet dyrket kaffe. Jeg fikk smake skikkelig god kaffe. Mye bedre enn den hjemme. Jeg fant etter hvert ut at hemmeligheten bak skikkelig god kaffe var å finne i valg av kaffebønner og måten disse ristes på, forteller Sigurd.

Siden det ikke var lett å få jobb som sosialantropolog, gikk han videre på interessen for kaffe. Og raskt ble det en heltidsbeskjeftigelse. I dag er jobber både kona og sønnen i brenneriet.

Testbrenner   Molla   Vekt

OPPDAG EN VERDEN AV KAFFE

Stavanger kaffebrenneri kan slå seg for brystet med at de har landets største utvalg av økologisk kaffe. Og kaffebønnene kommer fra mange forskjellige land som Mexico, Etiopia, India, Honduras, Kenya… Alle har ulik aroma.

Mens de store kaffehusene legger vekt på å produsere for eksempel en kaffe som har noenlunde lik smak hele tiden, gjør Sigurd det motsatte. Han mener at kaffe er nesten som vin. Du skal kjenne at smaken varierer etter hvor kaffebønnene kommer fra, hvilke mineraler det finnes i jordsmonnet og hvordan været har vært dette året. Måten de brennes på har også stor betydning for smaken.

Sigurd mener kaffen er best når den er fersk. Derfor brenner han små partier om gangen. Andre mener at kaffen må stå lagret litt for å få fram den rette aromaen.

Palle   Vindu   Sekk

OPPTATT AV MILJØ OG RETTFERDIG HANDEL

Sigurd er opptatt av at Stavanger kaffebrenneri skal bidra med sitt på miljøsiden. Derfor prioriterer han å kjøpe økologisk dyrkede kaffebønner. De kommer fra plantasjer med et biologisk bærekraftig og naturlig mangfold. Der blir det heller ikke brukt sprøytemidler mot skadedyr, som for eksempel mot kaffeflua.

Sigurd er også bevisst på å ikke reise rundt selv for å kjøpe bønner, men han samarbeider heller med kaffeimportører i London, Hamburg og Amsterdam. Da sparer han tid og miljøet for forurensning. Stavanger kaffebrenneri er CO2-nøytral, så derfor forsøker de å bruke mest mulig ren energi. Brennerne går på propan, og målet er å gå over til elektrisitet etterhvert.

Kaffeposene har båret fairtrade-merke. Men fremover skal Stavanger kaffebrenneri heller støtte lokale prosjekter gjennom Carbon Neutral Company.

– Vår innbetaling til CNC for å dekke vårt CO2-avtrykk går til et vannprosjekt i Guatemala, forteller Sigurd, som også er opptatt av at kaffeprodusentene skal få en grei pris for kaffebønnene, slik at arbeiderne kan få en lønn de godt kan leve av.

– Dersom bøndene ikke får godt nok betalt for kaffebønnene legger de om produksjonen. Da kan vi oppleve at det blir manko på kaffe. Og da vil iallfall prisene gå til værs. Derfor er det viktig at vi kan gi dem en riktig pris slik at det er lønnsom for de å produsere kaffe, sier Sigurd.

Les mer om kaffe: